Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Μαύρα μαντάτα για τον Ερντογάν από τη συνάντηση με Πούτιν
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από τις δηλώσεις που έγιναν μετά στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου, συν την περίφημη «γλώσσα του σώματος», συμπεραίνεται ότι ο Τούρκος ηγέτης δεν φεύγει από το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας ικανοποιημένος…

Η σημασία της επίσκεψης για την τουρκική πλευρά αποκαλύπτεται και από τους αξιωματούχους που τον συνόδευαν, καθώς μαζί του μετέβησαν στο Σότσι, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της τουρκικής προεδρία και στενός του συνεργάτης, Ιμπραήμ Καλίν, καθώς επίσης και επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, ο γνωστός Δρ. Χακάν Φιντάν.

Ο Ερντογάν, στις δηλώσεις του τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής στα νότια σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ, σε μια έμμεση αναφορά αλλά ταυτόχρονα και απειλή για νέους βομβαρδισμούς εναντίον των Κούρδων μαχητών. Αμέσως μετά, όσα ανέφερε αποδεικνύουν την πλήρη διαφωνία των δυο πλευρών για το ζήτημα των Κούρδων, το βασικό ζήτημα που έκανε την τουρκική αντιπροσωπεία να δείχνει συνοφρυωμένη…Ο ΕΡντογάν δήλωσε, ότι για την Τουρκία PKK και PYD/YPG είναι ένα και τω αυτώ, δηλαδή τρομοκράτες, όπως και η Αλ Κάιντα και το ISIS, το οποίο σημαίνει ότι «είναι κοινή μας ευθύνη να πολεμήσουμε εναντίον όλων αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο Ερντογάν επίσης, αισθάνθηκε την ανάγκη να διατυπώσει την ελπίδα η περιοχή Ιντλίμπ μέσα στη Συρία, όπου εισέβαλλαν τουρκικές δυνάμεις, να συνεχίσει να προστατεύεται ως «ζώνη απαγόρευσης συγκρούσεων», το οποίο για να το αναφέρει, σημαίνει ότι τον ανησυχεί.

Δηλαδή μπήκαν μέσα οι Τούρκοι και τώρα ζητάνε από τους Ρώσους, πιθανότατα και από τους Αμερικανούς όταν πάει στον Λευκό Οίκο, να μην τους επιτεθούν οι διαφωνούντες…

Για το θέμα αυτό όμως ο Ρώσος ηγέτης με τη δικιά του τοποθέτηση, άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε συμφωνία με τους Τούρκους, καθώς ναι μεν ανέφερε, ότι οι «ζώνες ασφαλείας» θα βοηθήσουν στην εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός (σ.σ. κάτι που οι Τούρκοι δε σεβάστηκαν όταν επιτέθηκαν στους Κούρδους της Συρίας), όμως πρόσθεσε ότι «το πως θα λειτουργήσουν [οι ζώνες ασφαλείας] θα πρέπει να είναι το αντικείμενο περαιτέρω συνομιλιών», δηλαδή, εν ολίγοις, δεν δεσμεύθηκε για τίποτε απολύτως.

Τούτων λεχθέντων μοιάζουν με κακόγουστο αστείο προς τον προσκεκλημένο του οι αρχικές δηλώσεις του Ρώσου ηγέτη, ο οποίος είπε ότι πλέον μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία και ανακόπηκε η μείωση του διμερούς εμπορίου, με τις δυο χώρες να επιστρέφουν σε μια συνεργατική σχέση.

Σε αυτό το κλίμα ήταν προφανές ότι χώρος για την περίφημη συμφωνία για την προμήθεια από την Τουρκία του προηγμένου συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας S-400, απλά δεν υπήρχε, καθώς παρά τον ορυμαγδό σχετικών δημοσιευμάτων των προηγουμένων ημερών και εβδομάδων στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ουδέν νεότερο ανακοινώθηκε, αν και το θέμα συζητήθηκε.

Το τελευταίο θέμα που έθιξε ο Πούτιν αλλά δεν εκτιμάται ότι «συγκίνησε» ιδιαίτερα τον Τούρκο πρόεδρο, ήταν αυτό του κοινού επενδυτικού ταμείου στο οποίο οι δυο χώρες θα εισφέρουν κονδύλια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, για το οποίο ανέφερε – ξανά – ότι θα ενεργοποιηθεί. Προσφέρθηκε επίσης να βοηθήσει την Τουρκία να ενισχύσει την ασφάλεια στα παραθεριστικά της θέρετρα…

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: