Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Ορατό σε όλους το τέλος του συμμοριτοπολέμου στην ΣυρίαΕφόσον η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ την τελευταία στιγμή δεν αλλάξει τακτική, ο συμμοριτοπόλεμος στην Συρία έχει τελειώσει. Υπάρχουν βέβαια αρκετές περιοχές ακόμη που πρέπει να ανακτηθούν από τις χερσαίες δυνάμεις του συριακού κυβερνητικού στρατού και σίγουρα οι τρομοκρατικές επιθέσεις των μισθοφόρων-τζιχαντιστών θα συνεχιστούν στην χώρα για μεγάλο διάστημα, αλλά ο στρατηγικός πόλεμος έχει τελειώσει, κάτι που είχε διαφανεί ήδη από την ανακατάληψη του Χαλεπίου τον περασμένο Δεκέμβριο από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Ο συμμοριτοπόλεμος που είχαν εξαπολύσει από το 2011 η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Κατάρ σε σκηνοθεσία και με επιχειρησιακό έλεγχο της CIA εναντίον του λαού της Συρίας έχει από στρατηγικής άποψης τελειώσει, τα σημάδια είναι διακριτά και ορατά ακόμη και από το σιωνιστικό παρακράτος της Ουάσιγκτον. Η συμμορία Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον, Μέρκελ, Κάμερον, Ολάντ, Ερντογάν και των εμίρηδων του Αραβικού Κόλπου που επιτέθηκε στην Συρία κατέρρευσε και το Ισλαμικό Κράτος συρρικνώνεται με ταχύτατους ρυθμούς αφήνοντας πίσω του συντρίμμια και τουλάχιστον 300.000 νεκρούς αθώους πολίτες και εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ οι πάσης φύσεως πληγές θα χρειαστούν δεκαετίες για να επουλωθούν.

Στους συμμοριτοπόλεμους όπως και στους εμφυλίους οι βασικοί αντίπαλοι στρατιωτικοί και πολιτικοί παράγοντες μοιράζονται τον ίδιο γεωγραφικό χώρο και την ίδια εμπόλεμη κατάσταση, με συνέπεια και οι δυο πλευρές να έχουν υψηλή ανοχή για το κόστος του πολέμου, ιδιαίτερα αυτοί που λόγω θρησκευτικών ή ιδεολογικών παρωπίδων ουδόλως δίνουν σημασία στην ανθρώπινη ζωή και ρέπουν προς θηριωδίες. Στους συμμοριτοπόλεμους ή εμφυλίους οι πολιτικές λύσεις που βασίζονται σε παραχωρήσεις είναι απίθανο να γίνουν αποδεκτές. Έτσι ο Άσαντ έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να ανακτήσει κάθε τομέα του συριακού εδάφους από τους ισλαμοσυμμορίτες και ότι θα πολεμήσει μέχρι τελευταίας σφαίρας για να το επιτύχει. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαφαίνεται πλέον μια ειρηνική λύση δια διαπραγματεύσεων στην τελική φάση της πολεμικής σύγκρουσης και των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών, οι ισλαμοσυμμορίτες και τα πολιτικά τους πλοκάμια είτε θα κατορθώσουν να διαφύγουν από το έδαφος της Συρίας ή θα εξολοθρευτούν.Το αποτέλεσμα λοιπόν του πολέμου στην Συρία είναι καθαρό, ενώ η στρατιωτική ισορροπία στο έδαφος δείχνει ότι οι δυνάμεις του Άσαντ, των Ιρανών πολιτοφυλάκων και της Ρωσίας έχουν σαφέστατα το πάνω χέρι. Είναι επίσης σαφές ότι ο Άσαντ δεν σκοπεύει μετά την τελική του νίκη επί των ισλαμοσυμμοριτών να ξεκινήσει έναν πόλεμο φθοράς εναντίον των Κούρδων που έχουν καταλάβει τις δικές τους περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία. Εξ άλλου μια κουρδική buffer-zone μεταξύ Τουρκίας και Συρίας αποτελεί στρατηγικά την ενδεδειγμένη λύση και απάντηση στους μεγαλεπήβολους νεοοθωμανικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Το τέλος του συμμοριτοπόλεμου στην Συρία θα σημάνει και την ανάδυση μιας νέας γεωπολιτικής τάξης  στην Μέση Ανατολή, ένας ισχυρός συνασπισμός Ιράν-Ιράκ-Συρίας-Λιβάνου σε συμμαχία με την Ρωσία ανατέλλει, ένας συνασπισμός ο οποίος θα επηρεάσει τα επόμενα χρόνια όλη την περιοχή.

Ο διεθνής Σιωνισμός προσπάθησε μέσω των τζιχαντιστών να διαλύσει αυτή την αναδυόμενη γεωπολιτική τάξη, αλλά απέτυχε στις προσπάθειες του. Ο ισχυρός συνασπισμός που σχηματίζεται εντατικοποιεί εκείνες τις γεωπολιτικές μετατοπίσεις που βάζουν στο περιθώριο τα ιουδαϊκά σχέδια για «Μεγάλο Ισραήλ» και διάλυση κρατικών οντοτήτων στην Μέση Ανατολή και τις ηγεμονικές βλέψεις του σουνιτικού τόξου στην Αραβική Χερσόνησο.

Η τελική νίκη του Άσαντ στην Συρία εναντίον των μισθοφόρων του διεθνούς Σιωνισμού είναι τεράστιας γεωπολιτικής και ιστορικής σημασίας και θα έχει αντίκτυπο και πέρα από τα σύνορα της Μέσης Ανατολής.

Γ. Λιναρδής

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: