Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Το μοναδικό χωριό στην Ευρώπη που απαγορεύονται οι λαθρομετανάστες.Στην Ευρώπη υπάρχει μόνο ένα χωριό που έχει απαγορεύσει εντελώς την είσοδο σε λαθρομετανάστες. Αντ’ αυτού δέχθηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 262.000 ευρώ.

Το διπλό χωριό Oberwil-Lieli.Το Oberwil-Lieli είναι ένα από τα πλουσιότερα χωριά της Ευρώπης και οι κάτοικοι του πήραν αυτή την απόφαση φοβούμενοι ότι αν επέτρεπαν την είσοδο σε λαθρομετανάστες θα έθεταν σε κίνδυνο τα παιδιά τους, τις γυναίκες τους και γενικότερα την… ησυχία τους.Η απόφαση ελήφθη με δημοψήφισμα που έγινε πριν μερικές ημέρες. Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι κάτοικοι του Oberwil-Lieli ήταν αν θα ήθελαν να πληρώσουν πρόστιμο 263.000 ευρώ να δεχτούν λαθρομετανάστες.

Η Ελβετία, αν και δεν ανήκει στην ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι θα υποδεχθεί 3.000 λαθρομετανάστες και θα βοηθήσει και 50.000 ακόμη αιτούντες άσυλο που έχουν περάσει τα σύνορά της στο ταξίδι τους προς το βορρά.

Οι 3.000 θα κατανεμηθούν σε πόλεις και χωριά βάσει συγκεκριμένης ποσόστωσης. Ωστόσο, η ελβετική κυβέρνηση έδινε τη δυνατότητα στις πόλεις και τα χωριά που δεν ήθελαν να φιλοξενήσουν λαθρομετανάστες να πληρώσουν ένα πρόστιμο και να το… αποφύγουν.Και έτσι το Oberwil-Lieli αποφάσισε να κάνει δημοψήφισμα. Και στο δημοψήφισμα η πλειοψηφία των κατοίκων του ελβετικού χωριού επέλεξαν να πληρώσουν το πρόστιμο και να μην υποδεχτούν τους λαθρομετανάστες.

Μάλιστα το πρόστιμο ανέλαβαν να το πληρώσουν συγκεκριμένοι κάτοικοι αν και τελικά το πιθανότερο είναι να βγει από το δημοτικό προϋπολογισμό που έχει πλεόνασμα 5 εκατ. Ευρώ. Μάλιστα, ο δήμαρχος του  Oberwil-Lieli διατείνεται ότι είναι πρόθυμος και τα επόμενα χρόνια να πληρώνει το πρόστιμο προκειμένου να μην έρθουν λαθρομετανάστες στο χωριό του.Περιτριγυρισμένο από όμορφα λιβάδια και με εκπληκτική θέα στις χιονισμένες Αλπεις τα δίδυμα χωριά Oberwil και Lieli, γεμάτο σαλέ και μοντέρνα γυάλινα σπίτια έχουν γίνει το πιο ακριβό μέρος για να ζήσει κανείς στην Ελβετία. Το μέρος εκείνο που όλοι θέλουν να πάνε να μείνουν.

Οι δρόμοι είναι πάντα καθαροί, οι κήποι έργα τέχνης, η εγκληματικότητα μηδενική, η κίνηση λέξη άγνωστη.

Τα σπίτια εκεί κοστίζουν περί το 1,31 εκατ. ευρώ και φυσικά η τιμή κάποιων ξεπερνά τα 3,94 εκατ. ευρώ.«Εμείς εδώ δεν τους θέλουμε, είναι απλό», είπε ένας από τους κατοίκους του ελβετικού χωριού στη Daily Mail και πρόσθεσε: «Εχουμε δουλέψει σκληρά σε όλη μας τη ζωή για να φτιάξουμε ένα όμορφο χωριό και δεν θέλουμε να το καταστρέψουμε. Δεν είναι κατάλληλο να φιλοξενήσει λαθρομετανάστες, δεν θα ταίριαζαν εδώ».

«Συμπονώ τους άλλους, αλλά δεν δεν θέλω να έρθουν νεαροί άνδρες λαθρομετανάστες στο χωριό μας. Είναι ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος και δεν θέλω να ανησυχώ για την ασφάλεια της κόρης μου», ανέφερε μια από τις κατοίκους του Oberwil-Lieli.Απο τους πρωτοστατούντες της καμπάνιας του Οχι ήταν και ο δήμαρχος του διπλού χωριού Ανδρέα Γκλάνερ, μέλος του δεξιού SVP,  ο οποίος αρνείται το χαρακτηρισμό «ρατσιστές» για τους δημότες του και υποστηρίζει ότι «η απόρριψη ήταν μια διαμαρτυρία για την ποσόστωση που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση» και συμπληρώνει: «Είναι καλύτεροι οι λαθρομετανάστες να μείνουν σε καταυλισμούς κοντά στην πατρίδα τους. Μπορούμε να τους στείλουμε χρήματα, αλλά αν τους φιλοξενήσουμε εδώ θα στείλουμε λάθος μήνυμα και έτσι και άλλοι θα ρισκάρουν τη ζωή τους να περάσουν τον ωκεανό, να πληρώσουν δουλεμπόρους για να φθάσουν ως εδώ».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: