Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

Η κατάσταση στην Συρία, ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας και η στάση της Ελλάδας


Ο πρόσφατος βομβαρδισμός της Συρίας από την συμμαχία ΗΠΑ-Γαλλίας-Αγγλίας έιχε περισσότερο πολιτικό υπόβαθρο παρά ουσιαστικό. Με άλλα λόγια οι δυτικοί, εξαπέλυσαν μία επίθεση άνευ ουσίας και αφού πρώτα είχαν ειδοποιήσει την Ρωσία, με σκοπό να διασώσουν την υπόληψη του Αμερικανού προέδρου, που προανήγγειλε μέσω twitter την επερχόμενη επίθεση εις βάρος της Συρίας, εφόσον τα στοιχεία για την...χημική επίθεση που επικαλέστηκε έιναι τουλάχιστον ανεπαρκή.

Εν τω μεταξύ σε μια ειδηση που λίγα μέσα αναπαρήγαγαν μία άλλη επίθεση συνετελέσθη, αυτή τη φορά με νεκρους, εναντίον σε Ιρανικής βάσης στην Συρία από άγνωστο αεροσκάφος που δεν ταυτοποιήθηκε η ταυτότητά του...

Ποιός έχασε όμως και ποιός κέρδισε από αυτή την επίθεση;


Ο χάρτης με τις βάσεις ξένων χωρών στην Συρία


ΡΩΣΙΑ

Σίγουρα ο πλέον κερδισμένος είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς όχι μόνο δεν επλήγει η υπόληψή του από αυτή την επίθεση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτη εξετελέσθη καταδεικνύει σαφώς ότι η Δύση όχι μόνο τον υπολήπτεται αλλά φοβάται την αναβαθμισμένη στρατιωτικιή και γεωπολιτική του ισχύ. Φειδωλός και ψύχραιμος στι δηλώσεις του απέδειξε ότι αποτελέι τον πλέον κατάλληλο και αποφασιστικό ηγέτη στον πλανήτη, που δεν θα διστασει να υοερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας του με οποιοδήποτε μέσο και αν απαιτηθεί. Η Ρωσία ελέγχει μια περιοχή της Β Συρίας απο τα Δυτικά και μέχρι την πόλη Μαντζιμπ, και έχοντας τσακίσει τους μαχητές του ISIS μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί τον πλεον καταλυτικό και πιο ισχυρό παράγοντα της περιοχής.

Σε διπλωματικό επίπεδο καλλιεργόντας μια στενή σχέση με την Τουρκία του Ερντογάν προσπαθεί να την αποτραβήξει από την βορειοατλαντική συμμαχία , και δεδομενης της συμμαχίας του με Κίνα και Ιράν φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια τεράστια ευρασιατική ένωση που θα αποτελέσει το αντιΝατο του μέλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο επέτρεψε στον Ερντογαν να εισβάλλει στην Αφριν, προσφέροντας ένα...δηλητηριασμενο τυρί στον αρουραίο της περιοχής. Μένει να δούμε αν αυτός θα το φάει προσαρτωντας την Αφρίν στην επικάτειά της κάτι που θα σημάνει την οριστική έξοδό της Τουρκίας απο το δυτικό μπλόκ.ΗΠΑ-ΑΓΓΛΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ.Τράμπ επηρρεαζόμενος από το λεγόμενο βαθύ κράτος τους, σύρθηκε σε μια κατα πολλούς, αναίτια επίθεση εναντίον της Συριακής κυβέρνησης. Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας είναι πολλες, όσο πολλες είναι και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό αυτών των  χωρών με τις φωνές που μιλούν για αναίτια επίθεση να πληθαίνουν μέρα με την μέρα. Η απόλυτη πλειοψηφια δε αυτών των φωνών είναι ψηφοφόροι του αμερικανού προέδρου αλλα και ης Τερέσα Μει.

 Είναι δεδομένο πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν μόνες τους να τραβήξουν το οικονομικό-γεωπολιτικό κόστος μιας γενικευμένης επιχείρησης στην περιοχή γι αυτο και παρέσυραν μαζί τους την Αγγλία και την Γαλλία. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία κατέχοντας τουλάχιστον 10 βάσεις απο την Ιντλιμπ μέχρι τα σύνορα με το Ιρακ ελέγχουν την περιοχή και τις Κουρδικές δυνάμεις μέσα σ αυτήν. 

Οι δυτική συμμαχία θα πρέπει να αλλάξει πολλά στην πολιτική της, αν δεν θελει να δει την ευρύτερη περιοχή της Μ.Ανατολής να περνά στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και των συμμάχων της.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία με αναβαθμισμένο ρόλο ¨ειρηνοποιού¨ προσπαθει να εκμεταλευτει την διελκυνστίνδα των δυνάμεων στην περιοχή. Τις παραμονές της επίθεσης ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Ντ.Τραμπ όσο και με τον Βλανρτιμίρ Πούτιν, προσπαθώντας φαινομενικά να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στις δυο χώρες. 

Μετά την επίθεση με μια εξυπνη ακακοίνωση μπορεί μεν να επικρότησε την πυραυλική επίθεση των δυτικών χαρακτηρίζοντάς την ¨αναγκάια¨, διεμύνησε δε πως η ευρυτερη συνεργασία της με την Ρωσία θα συνεχιστεί κανονικά. Καιροσκόποι και επιθετικοί οι Τούρκοι, προσπαθούν να αναβαθμίζουν συνεχώς την επιρροή τους στην πιο νευραλγική περιοχή του πλανήτη, δρέποντας έτσι τους καρπούς της συνεχούς και ισχυρής παρουσίας τους στα τεκταινόμενα της περιοχής τις τελευταίες δεκαετίες. Απώτερος σκοπός της έιναι η προσάρτηση της Αφρίν στην επικράτειά της ενώ η αποτροπή της δημιουργίας ενος Κουρδικού κράτους στα νοτια σύνορά της είναι για αυτήν ζωτικής σημασίας.

ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

Παρά το γεγονός της τουρκικής εισβολής στην Αφρίν οι Κούρδοι με την προστασία τοσο των Ρώσων όσο και των Αμερικανων και Γάλλων, ελέγχουν μια τεράστια περιοχή της Βόρειας Συρίας που εκτελίνεται από την πόλη Ιντλίμπ μέχρι και τα συριο-ιρακινά σύνορα. Νευραλγικής συμμαχίας δε, ειναι η κατοχή των περιοχών γύρω από τον Ευφράτη. Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος τους στην περιοχή είναι αναβαθμισμένος σημαντικά, τους λείπει αυτό που διακαώς επιθυμούν, μια θεσμική αναγνώρισή τους από τον ΟΗΕ και τους διεθνείς θεσμούς. Και τα φαινόμενα δείχνουν πως ουτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε και η Ρωσία προτίθενται να κινηθούν, τουλαχιστον προς το παρόν, προς αυτή την κατεύθυνση.
ΣΥΡΙΑ

Ο πρόεδρος Άσαντ στο βρισκεται κατώφλι της τελικής νίκης απέναντι στον ISIS απολαμβάνοντας την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας του Συριακού λαού. Αυτή του η νίκη ωστόσο δεν γινετα αποδεκτή απο τους Αμερικανούς και τυς συμμάχους της, ενω και η Τουρκία δεν προτίθεται να τον αποδεκτεί σαν συνομιλητή όταν θα ανοιξει η κουβεντα για την επομενη μέρα της Συρίας.

Προς το παρόν αυτό δε δείχνει να τον απασχολεί καθως απολαμβάνει την πληρη στήριξη του Πούτιν, σε πολιτικό, στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο. Η Ρωσία είναι μέλος του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο και αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ΟΗΕ δεν πρόκειται ποτέ ούτε να καταδικάσει το καθεστώς Άσαντ, ούτε να δ΄ψσει έγγριση σε οποιοδήποτε πλήγμα εναντίον της Συρίας.

ΕΛΛΑΔΑ

Μπορεί το χτύπημα των δυτικών να μην σηματοδοτήσει περαιτέρω αύξηση των προσφυγικών ροών από την Συρια για την Τουρκία και την Ευρώπη, εν τούτοις στην Τουρκία φιλοξενούνται ήδη περί τα 4,5 εκατομμύρια προσφύγων από την Συρία. Όλοι αυτοί οι πρόσφυγες παρακολουθούν την κατάσταση στην Συρία και αντιλαμβάνονται πως όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται η κατάσταση, αλλά περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Αυτό ίσως τους οδηγήσει στο να πάρουν την απόφαση να κινηθούν μαζικά προς την Ελλάδα και την Ευρώπη εφόσον η λύση στην Συρία φαίνεται να είναι ακόμα πολύ  μακρυά.Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μ Ανατολής ανησυχεί την Ελλάδα, και οι μεταναστευτικές ροές στα νησια του Αιγαίου αυξάνονται καθημερινά.

Είναι προς ο συμφέρον της Ελλάδας, απο δω και στο εξής να στηρίξει μια διπλωματική λύση στο συριακό και να καταδικάζει οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του διαφαινόμενου νικητή στην Συρία, δηλαδη του προέδρου Ασαντ και των συμμάχων του.

Επίσης όλοι οι διπλωμάτες της θα πρέπει να προβαλουν ως μέρος της λύσης για το συριακό την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Αφρίν, ενω θα πρέπει να την παραλληλίζουν με την απαιτούμενη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και από την Κυπρο. Μπορει οι δυο περιπτώσεις να μην σχετίζονται μεταξύ τους, εντούτοις όμως οι ομοιότητες των δυο περιπτώσεων είναι καταφανείς. Ο παραλληλισμός των δυο περιπτώσεων είναι επιτακτικός για την ελληνική διπλωματία, καθώς εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντά μας. Κάθε Έλληνας διπλωμάτης θα πρέπει να αναφέρει αυτές τις δύο περιπτώσεις μαζί.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η κατάσταση στην Συρια σηματοδοτεί την ανατροπη του συσχετισμού των δυνάμεων στην περιοχή εις βάρος της Δύσης. Η ευρασιατική συμμαχία δείχνει να κερδιζει έδαφος και η Μ.Ανατολή χάνεται από την σφαίρα επιρροής των δυτικων. Αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικό στην πολιτική των δυτικών το..σκήπτρο της δύναμης θα αλλάξει χέρια.

 Η Ελλάδα θα πρέπει και αυτή να εκμεταλλευτεί το γεγονός με σκοπό αν όχι να βγει κερδισμένη τουλάχιστον να μην βγεί χαμένη απο την υπόθεση. Η υπάρχουσα κυβέρνησή της όμως, δείχνει απρόθυμη, η αδύναμη να το κάνει. Ακόμα και η διαφαινόμενη ως επόμενη κυβέρνηση (η ΝΔ) δέιχνει ανίκανη να χαράξει μια ανεξάρτητη εθνικη στρατηγική και περιορίζεται στο να σέρνεται πίσω απο το άρμα των δυτικών, που όμως δείχνει να κατευθύνεται προς τον γκρεμό...


Ο ΥποβρύχιοςΔεν υπάρχουν σχόλια: