Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ Η ΠΑΡΝΗΘΑ σε περίπτωση πυρκαγιάς...;; Εγκληματικές αμέλειες απο την Δήμο Φυλής καταγγέλει η Ελληνική Αυγή για την Φυλή.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Πάρνηθα

Ήταν Ιούνιος του 2007, όταν η φωτιά που ξέσπασε στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα μ' αποτέλεσμα να ξεφύγει και να κατακάψει 56.000 στρέμματα στην Πάρνηθα, εκ των οποίων 21.800 στρέμματα ήταν δάσος κεφαλληνιακής ελάτης.

Από τότε, όμως, μέχρι και σήμερα πολλά φαίνεται να έχουν αλλάξει στον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, διαμορφώνοντας μία καινούργια κατάσταση για τις κλιματικές συνθήκες και το περιβάλλον της περιοχής.

Η καταστροφή, που έγινε στον Εθνικό Δρυμό, είναι πολύ μεγάλη ως προς την αναδημιουργία του δάσους, για κάποιες επιφάνειες μάλιστα, μη αναστρέψιμη. Τις δυσμενείς επιπτώσεις της καταστροφής αυτής θα βιώσουν πολύ έντονα, για πολλά χρόνια και σε πολλούς τομείς, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Ο απολογισμός, θλιβερός και αποκαρδιωτικός:

Αποτέλεσμα εικόνας για Πάρνηθα καμμένα
  • 48.744 στρέμματα γης κάηκαν συνολικά στην περιοχή, εκ των οποίων περίπου 36.338 στρέμματα αποτελούν τμήμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Η δενδρώδης και θαμνώδης βλάστηση της περιοχής κάηκε ολοσχερώς, αφήνοντας ελάχιστες νησίδες πρασίνου.
  • 27.200 στρέμματα της καμένης αυτής έκτασης βρίσκονται εντός των ορίων της περιοχής Natura 2000 που βρίσκεται στην Πάρνηθα (με συνολική έκταση περίπου 149.000 στρέμματα). Με άλλα λόγια, κάηκε περίπου το 18% της περιοχής Natura 2000 στην Πάρνηθα.
  • Το 62% του περίφημου ελατοδάσους της Πάρνηθας (21.800 στρ.), ήταν μέσα στην περιοχή που τυλίχτηκε στις φλόγες και καταστράφηκε.
  • Οι απώλειες στην πανίδα της περιοχής ήταν επίσης, μεγάλες, καθώς αρκετά ζώα, όπως χελώνες, διάφορα είδη θηλαστικών, πτηνά και ερπετά, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πολυήμερης πυρκαγιάς.
  • Αντίστοιχα, μεγάλες επιπτώσεις δέχτηκε και ο πληθυσμός των χαρακτηριστικών κόκκινων ελαφιών που συναντώνται στην περιοχή της Πάρνηθας. Ειδικότερα, υπολογίζεται πως περίπου 30-50 κόκκινα ελάφια είτε κάηκαν, είτε πέθαναν από ασφυξία κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Τα άλλοτε καταπράσινα πεύκα και έλατα μπορεί να παραδόθηκαν στο έλεος της φωτιάς, όμως ο «αγώνας» της γης για ζωή συνεχίζεται και σταδιακά η χλωρίδα και η πανίδα του βουνού ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες.

Στην Ελληνική Αυγή για την Φυλή, ευχόμαστε από καρδιάς να μην μας ξαναβρεί ΠΟΤΕ τέτοιο κακό.

Αλλά δεν θέλουμε να αφήσουμε τίποτε στην τύχη τους και στις ευχές και στις προσευχές μας.


Αποτέλεσμα εικόνας για χρυσαυγίτες πυρκαγιά

Αποτέλεσμα εικόνας για χρυση αυγη φωτιά Πάρνηθα

Αποτέλεσμα εικόνας για χρυση αυγη φωτιά Πάρνηθα

Η Τ.Ο. Άνω Λιοσίων της Χρυσής Αυγής, έχει τρέξει αρκετές φορές να προσφέρει βοήθεια στην Πυροσβεστική κατά την διάρκεια πυρκαγιών στην Πάρνηθα. Κατεβαίναμε από το βουνό μόνο αφού νύχτωνε και υπήρχε θέμα ασφαλείας.  
Η εμπειρία των προηγούμενων καταστροφικών ετών έχει δείξει πως στην Ελλάδα η ηγεσία της Πυροσβεστικής έχει να αντιμετωπίσει έναν συνδυασμό προβλημάτων: 

Σχετική εικόνα

Τη μειωμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα λόγω ελλείψεων σε εναέρια μέσα και εξοπλισμό, την ανεπαρκή συντήρηση των οχημάτων και την «ασθμαίνουσα» δασοπροστασία από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και ο καθιερωμένος και διαρκής καύσωνας, που μετατρέπει τα δάση σε «πυριτιδαποθήκες» και κάνει τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικές να χαρακτηρίζουν τις συνθήκες ως «ακραίες».

Σε επιτόπια έρευνα, την οποία διεξήγαγε κλιμάκιο της παράταξής μας όμως, διαπιστώσαμε σημαντικές ελλείψεις στα μέσα δασοπυρόσβεσης της Πάρνηθας, στον τομέα ευθύνης του Δήμου μας.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι: 

Από το ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας που δώρισε το Ίδρυμα MARFIN στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας για την «Αντιπυρική προστασία στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας» πάντα σε ότι αφορά την περιοχή μας:

1) Τα πυροσβεστικά μονοπάτια είναι ακαθάριστα, με αποτέλεσμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η πρόσβαση σε σημεία εκδήλωσης πυρκαγιάς να καθίσταται πρακτικά ΑΔΥΝΑΤΗ παρά τις εξαγγελίες πως δήθεν το οδικό δίκτυο προσφέρει αντιπυρική προστασία και διάσπαση της συνέχειας της δασικής βλαστήσεως, όπως επίσης και προσπέλαση των πυροσβεστικών οχημάτων και μεταφορά του προσωπικού.


2) Μεγάλος αριθμός δεξαμενών αποθήκευσης ύδατος είναι τρύπιες από σφαίρες ή μερικώς κατεστραμμένες, και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. 

Σε όλα τα διεθνή και εγχώρια φόρα με θέμα την δασοπυρόσβεση, ΥΠΕΡΤΟΝΙΖΕΤΑΙ το γεγονός πως η γρήγορη πρώτη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά βαρύνουσας σημασίας καθώς σε περίπτωση που η πυρκαγιά ξεφύγει οι καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Γι αυτό τον λόγο οι παραλείψεις του Δήμου και του ΣΥΝ.ΠΑ. είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ! 

Επιπροσθέτως, επισημαίνουμε προς πάσα κατεύθυνση, πως στην Ελλάδα της κρίσης, τα πυροσβεστικά μέσα και οχήματα είναι σαφώς περιορισμένα και πεπαλαιωμένα. 

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του περασμένου έτους στο αποκορύφωμα της καλοκαιρινής περιόδου από το στόλο των 18 πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair (11 CL-215 και 7 CL-415) διαθέσιμα ήταν μόνο 6 αεροσκάφη! 

Συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα, στην Ζάκυνθο αλλά και στην Αμαλιάδα, συμμετείχαν μόλις τέσσερα παλαιότερα Canadair CL-215 και μόνο δύο τύπου CL-415. 

Επιπροσθέτως λόγω των χρόνων που κουβαλούν στην πλάτη τους τα αεροπλάνα, αναγκάζονται να... πετούν με διαλείμματα! Κάνουν δηλαδή πτήσεις και σταματούν για λίγο πριν προχωρήσουν στην επόμενη ρίψη. 

Συνεπώς το βάρος της καταπολέμησης της πυρκαγιάς, πέφτει στα χερσαία τμήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, τα οποία όμως όπως προαναφέρθηκε, λόγω της ολιγωρίας του Δήμου, ΔΕΝ θα έχουν πρόσβαση στην πυρκαγιά αλλά ούτε και αποθεματικό νερού για την καταπολέμησή της. 

Θυμίζουμε πως πριν την μεγάλη φωτιά του 2007 για την προστασία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας είχε εκπονηθεί το «Σχέδιο 20». Το Σχέδιο αυτό είχε τίτλο «Προστασία νοτιοδυτικής περιοχής του όρους Πάρνηθα» και στον πρόλογό του αναφέρει ότι «από άποψη πυρόσβεσης κρίνεται ότι η Πάρνηθα ενέχει υψηλή επικινδυνότητα λόγω έλλειψης των απαιτούμενων αντιπυρικών ζωνών όπως και των ανάλογων οδών πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων». 

Δηλαδή, πιο απλά, η Πυροσβεστική είχε προσδιορίσει τη μεγάλη ανάγκη προστασίας της Πάρνηθας, είχε ορίσει τον μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης μιας μεγάλης πυρκαγιάς, γνώριζε ότι δεν έχει αντιπυρικές ζώνες και οδούς πρόσβασης αλλά δεν προχώρησε σε καμία προληπτική ενέργεια, ενώ, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, δεν μπόρεσε να αποτρέψει την καταστροφή! Δεν δημιουργήθηκε καμία αντιπυρική ζώνη, δεν διανοίχτηκε οποιοσδήποτε δασικός δρόμος και ο Εθνικός Δρυμός αφέθηκε στην τύχη του...

Στο συγκεκριμένο δε «Σχέδιο 20» από το 2007 δεν προέβλεπε έναρξη πυρκαγιάς από τα Δερβενοχώρια, όπως συνέβη δηλαδή, αλλά από τη Φυλή. 

Και αν η ρημάδα ιστορία επαναληφθεί; 
Ποιος εγγυάται ότι δεν θα πιάσει ξανά η φωτιά από εκεί, μόνο και μόνο επειδή πλέον εκεί υπάρχουν νεοφυή δένδρα; Το ότι υπάρχουν εκεί ανεμογεννήτριες, το έχουν λάβει υπόψη οι υπεύθυνοι; 

Αποτέλεσμα εικόνας για ανεμογεννήτριες Πάρνηθα

Αποτέλεσμα εικόνας για ανεμογεννήτριες Πάρνηθα

Όπως σημειωνόταν τότε «ως σενάριο για το τοπικό σχέδιο λαμβάνεται η αντιμετώπιση εκδήλωσης πυρκαγιάς για τις νοτιοδυτικές παρυφές του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, όπου έχουν χωροθετηθεί ο Δήμος Φυλής, η Παναγιά Κανάλα, η Ιερά Μονή Αγίου Κυπριανού και η Ιερά Μονή Κλειστών». 

Στο έγγραφο των πυροσβεστών αναφερόταν ακόμη: «Στην περιοχή μπορούμε να κατευθυνθούμε μέσω της λεωφόρου Φυλής, στη συνέχεια της περιφερειακής οδού του Δήμου Φυλής και τέλος, ακολουθώντας την παλαιά Εθνική οδό προς Δερβενοχώρια».

Είδατε που καταλήξαμε...

ΕΦΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ στον Δήμαρχο και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο. 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ τα μέσα δασοπυρόσβεσης και καθαρίστε τα πυροσβεστικά μονοπάτια, είστε υπόλογοι έναντι των Δημοτών αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού που εξαιτίας της ολιγωρίας σας ίσως χάσει οριστικά πλέον έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου του λεκανοπεδίου...


Υ.Γ. Η Αναφορά αυτή θα παραδοθεί στον Δήμαρχο με αριθμός πρωτοκόλλου καθώς και στην Εισαγγελία ώστε κανείς να μην πει πως δεν ήξερε... Δεν υπάρχουν σχόλια: