Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Το Βέλγιο ξεκινά τις επαναπροωθήσεις λαθρομεταναστών - Και που τους στέλνει; Στην ΕλλάδαΈνα τόσο αφιαλτικό, όσο και αναμενόμενο σενάριο για την Ελλάδα φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά, καθώς σύυμφωνα με την ιστοσελίδα New Europe, το Βέλγιο θα ξεκινήσει εκ νέου τις επαναπροωθήσεις αιτούντων ασύλου στην Ελλάδα, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει για επτά χρόνια.

Θα ξεκινήσει δηλαδή να εφαρμόζει και πάλι τους όρους της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις ασύλου των προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει να εξετάζονται στην πρώτη χώρα της ΕΕ στν οποία εισήλθαν.

Το έτος 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε το Βέλγιο  για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα καθώς, την εποχή εκείνη, η Ελλάδα δεν διέθετε σύστημα υποδοχής που να εγγυάται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο.Ήταν η πρώτη φορά που το δικαστήριο καταδίκασε κράτος για απέλαση που έγινε σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει η συνθήκη Δουβλίνο II.

Στα τέλη του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε και πάλι την αποστολή των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017 διότι θεώρησε ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα βελτιώθηκαν(!!!).

Όπως προβλέπει η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, για να γίνει επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων από ένα κράτος της ΕΕ στην πρώτη χώρα εισόδου, θα πρέπει πρώτα  να λάβει μεμονωμένες εγγυήσεις ότι οι συνθήκες φιλοξενίας του θα πρέπει να είναι οι κατάλληλες. Εξαίρεση γίνεται για ευάλωτα άτομα και ανηλίκους. Κοντολογίς στο Βλεγιο θα παραμείνουν οι οικογένειες, οι γυναίκες και τα παιδιά και στις χώρες υποδοχής όλοι οι υπόλοιποι, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών

Ο Υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου, Theo Francken, επιθυμεί να επαναπροωθήσει στην Ελλάδα τους αιτούντες άσυλο το συντομότερο δυνατόν.

Την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκε στο Αξιωματικό Δικαστήριο των Αλλοδαπών,η πρώτη προσφυγή ανάντια στην απόφαση για επαναπροωθήσεις. Στο εν λόγο δικαστήριο οι μετανάστες μπορούν να προσφύγουν κατά των αποφάσεων του Γενικού Επιτρόπου για τους Πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, ένας Παλαιστίνιος αιτών άσυλο που έφθασε στο Βέλγιο από την Ελλάδα και υπέβαλε αίτηση ασύλου στο Βέλγιο τον Οκτώβριο, είχε ασκήσει έφεση εναντίον απόφασης για επαναπροώθησή του στην Ελλάδα. Η προσυγή του απορρίφθηκε την Παρασκευή.

Είναι δεδομένο πως η απόφαση του Βελγίου θα βρεί πολλους μιμητές ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ με αποτέλεσμα να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για τις χώρες του Νότου. Η Ιταλία με τον Ματέο Σαλβίνι στην ηγεσία του Υπουργείου εσωτερικών ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ πως δεν πρόκειται να δεχτεί επανεισδοχές μεταναστών, για την Ελλάδα και την Ισπανία ωστόσο τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και θα κληθούν να στεγάσουν και να περιθάλψουν εκ νέου ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ πρόσφυγες και μετανάστες.

Είναι απορίας άξιον το πως εξήγαγαν οι φωστήρες των Βρυξελλών το συμπέρασμα πως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί. Δύο είναι τα τινά: είτε η Κομισιόν ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου η Ελλάς έχει βγεί απο μια βαθιά οικονομική κρίση και αναπτυσεται ραγδαία, είτε απλά δεν τους ενδιαφέρει το τι συμβαίνεισ τον νότο και κοιταζουν σαν τον κακό γείτονα, να διώξουν το πρόβλημα απο την αυλή τους και να το μεταφέρουν στον διπλανό. Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει γι αυτό βεβαίως βεβαίως. Πριν λίγα χρόνια η Υπουργός Μεταναστευτικής πολίτικής της Ελλάδας Τασία Χριστοδουλοπούλου έβγαινε δημοσίως και μιλούσε για μετανάστες που "εξαφανίζονται". Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα να τους συναντήσει εκ νέου.

Οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ βλέπουν την μεταναστευτική κρίσει να σκάει κάτω από τα πόδια τους ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ σαν βόμβα, και δεν είναι διατεθεθειμένοι να πληρώσουν το τίμημα......

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: