Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Μιά ματιά στην αντίληψη του Δραγούμη για τον Εθνικό Σοσιαλισμό


Ο Ίωνας Δραγούμης υπήρξε πολιτικός, στοχαστής αλλά και συγγραφέας όπου στα πλείστα έργα του είχε επιδιώξει να διδάξει στους αναγνώστες του την έννοια του Εθνικού σοσιαλισμού όπως την αντιλαμβανόταν ο ίδιος. Δηλαδή, αποσκοπούσε στην συμφιλίωση της υγιούς αγάπης προς το έθνος και της φυλής μας με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Εξηγούσε πως ο σοσιαλισμός δεν πρέπει να εφάρμοστεί υπό την γνωστή αντί εθνική έννοια αλλά υπό την έννοια ότι η εφαρμογή του θα είναι αναλόγως προς τις εθνικές αξίες και τα ιδανικά και προς την δίκαια κατάσταση της εξελίξεως του. Ο σοσιαλιστής είναι το ενεργό άτομο που προασπίζεται το κοινό όφελος χωρίς να απαρνείται την εθνικη ταυτότητα του, την καταγωγή του και την αξία του. Αντιθέτως, η διεθνιστική μορφή του σοσιαλισμού καθιστά το άτομο ασήμαντο, εκμηδενίζοντας την εθνική του συνείδηση, το υποβιβάζει σε ένα υλιστικό ον το οποίο θα αναζητά το προσωπικό του όφελος και θα αδιαφορεί για τις παραδώσεις του έθνους του. Η διεθνιστική μορφή του σοσιαλισμού αποσκοπεί σε μια μεγάλη διεθνής κοινότητα όπου οι διαφορές μεταξύ των λαών, των φυλών και των πολιτισμών θα εξαλειφθούν και θα υπάρχουν οι διαφορές μεταξύ των τάξεων. 

Ο σοσιαλισμός ο οποίος είναι φιλικά προσκείμενος προς το έθνος, υποστηρίζει πως η κάθε φυλή πρέπει να ζει και να εξελίσσεται στο χώρο της και να πλάθει το πεπρωμένο της διατηρώντας ακέραια και ατάραχη την φυλετική και πολιτισμική ιδιοπροσωπία της. Επίσης, είναι υπέρμαχος της Ένωσης όλων των τάξεων δίνοντας τους ένα κοινό σκοπό, ο οποίος είναι ο αγώνας για το κοινό σύνολο.
Ο εθνικοσοσιαλισμος κατά τον Δραγούμη δεν διακρίνει τον Έλληνα σε φτωχό ή πλούσιο. Ουτε λέει στον πλούσιο να βοηθήσει τον φτωχό, αλλά λέει στον Έλληνα να βοηθήσει τον Έλληνα με όποια μέσα διαθέτει. Ο πραγματικός κοινωνισμός ενθαρρύνει τα ενεργά μέλη της κοινωνίας και τα προωθεί να γίνουν πιο αποδοτικά προς όφελος του ευρύτερου κοινού. 

Ο εθνικός σοσιαλισμός, ναι μεν παρέχει ίσες ευκαιρίες στα άτομα και προωθεί τους άξιους των αξιοτέρων να ανελιχθούν προσωπικά, αλλά διαπαιδαγωγεί τα άτομα ώστε να αγωνίζονται για την Πατρίδα και για τον λαό τους και όχι για το προσωπικό συμφέρον. Ο εθνικός σοσιαλισμός είναι εκ φύσεως αντιδημοκρατικός επειδή θεωρεί την δημοκρατία ως μια μορφή παρακμής του πολιτικού βίου η οποία υποβιβάζει τις αξίες του ανθρώπου και τον καθιστά μέτριο αδυνατώντας να μεγαλουργήσει. Καθιστά τα άτομα κουρασμένα χωρίς όνειρα, χωρίς πάθος και όρεξη για την ζωή, χωρίς αγάπη για την φύση και την πατρώα γη. Επικρατεί η απειθαρχία και η απεριόριστη ελευθερία πράξεων και σκέψεων τις οποίες σπάνια χρησιμοποιούν.

Αλέξανδρος Αέναος


Δεν υπάρχουν σχόλια: