Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Χ. Παππάς: Είμαστε ο μόνος λόγος που η Πατρίδα μπορεί να ελπίζει, να προσπαθεί και να μάχεται


Οικονομική και δημοσιονομική  ανάλυση από τον Χρήστο Παπά για το φιάσκο της διακυβέρνησης της «πρώτης φοράς αχρηστεράς». 

Επίσης για πρώτη φορά μετά από καιρό ακούω τη Χρυσή Αυγή να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα του εθνικού νομίσματος και να το υποστηρίξει εντός του πορνοβουλίου.

Μετά την αριστερή παρενθεσάρα (η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση και ίσως εξαντλήσει ολάκερη την τετραετία) θα κυβερνήσει ο τρανσοπουστοδεξιός Κούλης Μητσοτάκης , ο οποίος και θα είναι ο τελευταίος χρυσοκάνθαρος της ελληνικής έκδοσης της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης .

Το έχω ξαναπεί και θα το υποστηρίξω εκ νέου. Ο Κούλης θα είναι ο τελευταίος κυβερνήτης διότι τον Αύγουστο του 2018 κλείνει το μνημόνιο 3 και οπότε θα γίνουν τα εξής: 
1)Η χώρα έχει δεσμευτεί για συνεχόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% μέχρι το 2022. 
2)Κατά τα έτη αυτά δεν δανείζεται η χώρα από τον ESM και  δεν υπάρχει γραμμή προληπτικής στήριξης. Δηλαδή το «μνημόνιο4» που ψήφισε το 2017 ο Τσίπρας έχει μόνο δημοσιονομικά μέτρα ( τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% και τον δημοσιονομικό κόφτη) αλλά δεν έχει λεφτά για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Η αναχρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει με δικά μας λεφτά (από φόρους και από δανεικά από τις κεφαλαιαγορές με ότι επιτόκιο μας δανείσουν). 
3) Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει «μαξιλαράκι» που θα επηρέαζε  πτωτικά τα επιτόκια εξόδου στις αγορές, τα επιτόκια θα είναι εξαιρετικά υψηλά και οπότε η αναχρηματοδότηση θα είναι επισφαλής και ζημιογόνα . Τουτέστιν η χώρα είτε θα πρέπει να ξαναμπεί σε μνημόνια ή να κηρύξει επίσημα τη χρεοκοπία της ,γιατί να δανείζεται με επιτόκια 5 και 6 και 7 τοις εκατό είναι φαύλος κύκλος και εκτίναξη του χρέους με γεωμετρική πρόοδο, την ώρα που το μνημόνιο σε δάνειζε με επιτόκια κάτω από τη μονάδα.
Κανείς μαλάκας δεν θα αγοράζει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε καθεστώς ύφεσης ή αναιμικής ανάπτυξης , πλήρους πολιτικής αβεβαιότητας ένεκα κοινοβουλευτισμού, με κατεστραμμένες τράπεζες, με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να έχει πέσει στα τάρταρα, με αγκυλώσεις θεσμικού πλαισίου όπως η Δικαιοσύνη, ανεπαρκείς  φορολογικούς φορείς κτλ , και χωρίς να υπάρχει εγγύηση από ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Αυτή την κατάσταση είναι απίθανο να τη διαχειριστεί ο Κούλης, με αναγκαστική παρέα το ΠΑΣΟΚ της Φωφάρας και τον χασικλή με τη βέσπα Σταύρακα Θεοδωράκη του μολυσμένου Ποταμιού.

Οπότε πολύ ορθά πράττει η Χρυσή Αυγή και επαναφέρει ζήτημα δραχμής , ένα ζήτημα που ποτέ δεν έφυγε από το τραπέζι από το 2010.

Μιχάλης Δέλτας  Δεν υπάρχουν σχόλια: