Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Ο Ίων Δραγούμης μας διδάσκει…
Του Μιχάλη Τυρίμου

  Μετά την προδοσία, που διενέργησε σε βάρος της πατρίδας μας η Αριστερή-Διεθνιστική Κυβέρνηση και την δυναμική αντίδραση του Ελληνικού λαού, γίνονται για άλλη μια φορά επίκαιρα τα όσα έγραψε ήδη στις αρχές του 20ου αιώνα ο «πρωτοφασίστας»1 διανοούμενος Ίων Δραγούμης.

  Καταρχήν ο Ίων Δραγούμης έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας ως πρόξενος την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα. Τότε που μια χούφτα Έλληνες αρχικά αποφάσισαν να αφήσουν την ησυχία του σπιτιού τους και να καθοδηγήσουν σύσσωμο το Έθνος σε μία εθνική επιτυχία μεγάλων διαστάσεων. Ένας από αυτούς ήταν και ο Παύλος Μελάς, ο οποίος μας δίδαξε με τις πράξεις του αυτό που αργότερα εξέφρασε ο Δραγούμης με λόγια: «Μας φτάνουν πια οι μάρτυρες¨ χρειάζονται τώρα ήρωες. Γενήτε ήρωες!»2.

   Επίσης αξίζει να αναφερθεί πως ο Δραγούμης θεωρούσε τον Εθνικισμό ως μια μορφή ενέργειας. Από αυτή την αντίληψη εκπηγάζουν τα παρακάτω λόγια: «Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώση. Θα μας σώση από τη βρώμα όπου κυλιούμαστε, θα μας σώση από τη μετριότητα και από την ψοφιοσύνη, θα μας λυτρώση από τον αισχρό τον ύπνο, θα μας ελευθερώση. Αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε!»3. Περίπου δύο δεκαετίες αργότερα ο Benito Mussolini μας περιγράφει την ίδια σκέψη με άλλα λόγια «Για τον Φασισμό η τάση για αυτοκρατορία, δηλαδή την επέκταση των Εθνών, είναι μια εκδήλωση ζωτικότητας¨ η αντίθετη τάση, η εσωστρεφής πολιτική είναι σημάδι παρακμής. Οι λαοί που γεννιούνται ή αναγεννιούνται είναι οι ιμπεριαλιστικοί, οι λαοί που πεθαίνουν είναι οι ηττοπαθείς»4.

   Σε αυτό το σημείο αξίζει να παραθέσουμε ένα απόσπασμα, που αφορά όσους υπέστησαν αυτές τις ημέρες την βία και τα χημικά των Αριστερών-Διεθνιστικών ΜΑΤ. Χαρακτηριστικά έγραψε ο Ίων: «Οι λίγοι και οι μετρημένοι παθαίνονται για τις αμαρτίες των πολλών, παλιές και νέες, και τις φορτώνονται όλες γιατί δε φοβούνται ξένα βάρη, δε φοβούνται καμμίαν ευθύνη, και αντί να κοιμούνται, κουνιούνται και τολμούν. Αμά νοιώσουν, πεισθούν και πιστέψουν πως πρέπει να γίνη κάτι, το αναλαμβάνουν οι ίδιοι, γιατί θεωρούν τον εαυτό τους υποχρεωμένο να το κάμουν και ποτέ δεν περιμένουν πρωτοβουλία από τους άλλους. Και αφού αποφασίσουν και το αναλαμβάνουν δε θα σταματήσουν πια ως το θάνατο. Στιγμές ολιγοψυχίας θα νοιώσουν ίσως, και κούραση και λύπη και αηδία, αλλά επειδή προβλέπουν πως το έργο τους μπορεί και τη ζωή τους να πάρη, δυσκολίες δε βλέπουν, εμπόδια δε γνωρίζουν και τίποτα δε θα τους σταματήση. Και αν στο δρόμο τους τύχουν εμπόδια τέτοια που ζητούν τη ζωή ενός ανθρώπου, θα δώσουν τη ζωή τους»5.

   Υποσημειώσεις – Πηγές


  1. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε διαδικτυακή συνέντευξη στο Lifo στις 24/12/2016 δήλωσε τα εξής σχετικά με την ιδεολογική τοποθέτηση του Ίων Δραγούμη: «Θα λέγαμε ότι ανήκει σε εκείνο το πολιτικό-φιλοσοφικό κίνημα του τέλους του 19ου-αρχές του 20ου αιώνα που χαρακτηρίζεται ως «πρωτο-φασιστικό», μια ιδεολογία παρόμοια με τον φασισμό η οποία προϋπήρξε της ίδρυσης του Ιταλικού Φασιστικού Κόμματος το 1919. Ο Δραγούμης είχε επηρεαστεί από ορισμένους πρωτο-φασίστες διανοούμενους αλλά κυρίως από τον Μορίς Μπαρές (με τον οποίο μάλιστα γνωρίζονταν και ήταν φίλοι) και τον Φρίντριχ Νίτσε».
  2. Ίων Δραγούμης, Μαρτύρων και ηρώων αίμα, εκδ. Νέα Θέσις, σελ.97.
  3. Το ίδιο, σελ.13.
  4. Benito Mussolini, Το Δόγμα του Φασισμού, εκδ. Νέα Γενεά, σελ.98.
  5. Ίων Δραγούμης, Μαρτύρων και ηρώων αίμα, εκδ. Νέα Θέσις, σελ.12-13.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: